10 Temmuz 2016 Pazar

Granola Yatırımı Nasıl Yapılır?

Sağlıklı beslenerek diyet yapmaya çalışanların diyet listesinin başında Granola gelir. Girişimciler amacıyla yatırım fırsatı olabilir. Granolanın pazarlaması zor olmayacağı amacıyla üretimine yatırım yapılabilir.
Hızlı hayat tipi yaygınlaştı, granola sıhhatli ve kolay bir alternatif olarak öne çıktı. Son devresinin tanınmış atıştırmalıklarından granola yok satıyor. Hem market raflarında kapladığı alan hem de internet satışlarındaki payı büyüyor.
YOĞUN iş temposu gündelik hayattaki fazlası alışkanlığımızı değiştiriyor. Örneğin, mutfakta bundan sonra daha az vakit geçiriyor, daha az hareket ediyoruz. Saatlerce bir büroda aynı sandalyede hiç kıpırdamadan harcıyoruz günlerimizi. Hızlı tüketip, yemeğe az vakit ayırmak bugünkü çalışan insanlarının mottosu durumuna geldi adeta. Bu amaçla sıhhatli ve kolay besinlerin satışında ciddi bir artış söz konusu. Zira gündelik hayat koşturmacasında süratli ama kötü beslenmek yerine sıhhatli bir atıştırmalık ile günü geçirmek daha iyi bir alternatif olarak görülür duruma geldi.
Bu atıştırmalıklar içersinde son dönemde ‘granola’ bir ismim öne çıkıyor. Paketli ve markalı granola çeşitlerindeki artış gösterilen ilginin de ispatı. Özetle, yulaf ezmesinin kuruyemiş ve kuru meyvelerle bir arada bal gibi bir tatlandırıcıyla fırınlanmasıyla meydana gelen granola kahvaltı amacıyla birebir bir atıştırmalık. Çoğu diyetisyenin de reçetesinde yer alan granolanın yaz ayları ile birlikte satışlarının ciddi ölçüde artacağmı söylemek hatalı olmaz herhalde.
granola
LEZZETLİ VE SAĞLIKLI
İnternetten organik mamüller satışı yapan Aradolu.com’un ürün yelpazesinde granola da bulunuyor. Şirketin Kıdemli Başkan Yardımcısı Göksemin Gökalp Özdemir’den öğrendiğimize göre, sitedeki granola satışları her geride bıraktığımız gün artıyor. Özdemir bu ilgiyi, “Hayatın koşuşturmacasında doğru beslenmek isteyen bireylerin en büyük bozukluğu kolay ve süratli şekilde tüketebileceği sıhhatli besin alternatifleri bulmak” olarak anlatıyor. Bu noktada granolanın hayatımızda çok mühim bir boşluğu doldurduğunu ifade eden Özdemir, “İşlenmemiş sıhhatli içerik kullanılarak ve lif seviyesi yüksek tutularak; süratli bir günün sabahında ya da spor evveli koştur-macada tok tutma özelliği kısa vakitte fazlası müşterimizin hayatında mühim bir yer aldı” diyor.
“HERKES RAHATÇA TÜKETEBİLİR”
Mom’s Natural Foods yalnızca granola çeşitlerini bulabileceğiniz bir site. Genel Müdürü Murat Özağır, sıhhatli ve el yapımı granola işine girmelerinin bir ihtiyaçtan kaynaklandığını anlatarak başlıyor sözlerine. “Katkı maddeleri, koruyucular, aRomalar, rafine şeker, glikoz şurubu ve bilmediğimiz yağlar sahibi olan endüstriyelleşmenin getirdiği içeriklerden uzak durma yolunun bundan sonra birtakım şeyleri kendimizin yapması bulunduğunu gördük” diye devam eden Özağır, hem yetişkinlerin hem de çocukların kolaylıkla tüketebileceği granola reçeteleri oluşturduklarını belirtiyor. “Granola’nm son dönemde tanınmış olmasının en büyük nedeni galiba bu ihtiyaç” diyen Özağır, bugünküün süratli hayat şartlarında insanların kendilerine vakit ayıramadıklarım ve beslenmek amacıyla kolay şeylere yöneldiklerini aktarıyor.
HER SAAT TÜKETİLEBİLİR
Süt ve yoğurt ile karıştırılan granola yalnızca kahvaltı larda değil ara öğünler amacıyla de tercih ediliyor. Kişinin zevkine göre değişmekle birlikte yulafla birlikte içersinde tespit edilen badem, kuru üzüm, kayısı, ceviz gibi mamüller granolanın lezzetine lezzet katıyor.
Yani konu sıhhatli beslenmek kadar lezzetli şeyler de tüketmek. Granolanın lezzetli bulunduğu kadar uzun vakit tok tutma özelliği bulunduğunu da kaydeden Özağır, mamüllerinin vegan ve vejetaryenlere de hitap edip beğenilmesi ile tanınmışlığının arttığını belirtiyor.
Göksemin Gökalp Özdemir, Aradolu mamülleri içersinde granola bar satışlarının yüzde 30’u oluşturduğunu ifade ediyor. Özdemir 2014 Mayıs ayından bu yana granola satışlarının derli toplu bir artış gösterdiğini dile getiriyor. Granola barın, besleyici değerinin yüksek, bol lif ve mühim mineralleri sahibi olan doyurucu bir atıştırmalık bulunduğunu izah eden Özdemir, “Spordan sonra ya da kahvenizin yanısıra yediğiniz bir granola bar enerjinizi hemen yenileyecek ve kasların gelişmesine de yardımcı olacaktır” diyor.


HEDEF YURTDIŞI
Mom’s Natural Foods ve Aradolu da granola satışlarını internet üzerinden yapıyor. Dolayısıyla ülkenin her yerinden bu mamüllere ulaşmak mümkün. Biz de siparişlerde hangi illerin öne çıktığını merak ediyor ve hem Özdemir’e hem de Özağır’a soruyoruz. Özdemir Türkiye’nin dört bir yanısıran ciddi talep bulunduğunu söyleyerek “Son vakitlerde vatandışma başlattığımız gönderilerimiz ile birlikte Azerbaycan, Hollanda ve Avustralya’dan bile siparişler alıyoruz” şeklinde bilgi veriyor. Özağır da siparişlerde İstanbul’un önde gittiğini dile getiriyor. İstanbul’u İzmir, Gaziantep, Ankara, Muğla ve Edirne gibi illerin takip ettiğini ifade eden Özağır, vatandışından da talep bulunduğunu bunlarla alakalı görüşme ortamında olduklarını anlatıyor. Özağır ilk günden bu yana hedeflerinin mamüllerini Avrupa ve Ortadoğu pazarına sokmak ve Mom’s Natural Foods markasını sıhhatli atıştırmalıklar kategorisinde vatan dışında da tanınan bir marka durumuna getirmek bulunduğunu kaydediyor. Özağır önümüzdeki dönemde ürün türlerine yenilerini ekleyeceklerini de sözlerine ekliyor.
Hadi biz de granola yapalım!.
Granolayı evde gerçekleştirme gerektiğince kolay. İçine dilediğiniz malzemeleri ekleyerek değişik lezzetler yakalayabilirsiniz. İnternette onlarca değişik granola tanımı bulmak mümkün. Biz sizin amacıyla Gizem Şeber’in tanımını aldık.
Malzemeler
5 su bardağı yulaf ezmesi
2 su bardağı badem (kavrulmamış, tuzsuz)
1 çorba kaşığı tarçın
1/2 çorba kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı elma püresi
1/2 su bardağı şeftali püresi
1/3 su bardağı üzüm pekmezi
1/4 su bardağı bal
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Fırınınızı eskiden lSOC’de ısıtın. İki adet fırın tepsisine parşömen kağıdı serip bir kıyıya ayırın. Bademleri irice kıyın. Büyük bir kapta kuru malzemeleri harmanlayın. Orta boy bir kapta ıslak malzemeleri tamamiyle birbirine karışana kadar çatalla çırpın. Islak malzemeleri kuru malzemelerin üstüne dökün ve iyice karıştırın. Karışımı fırın tepsilerine eşit olarak bölüp fırına verin. Her 10 dakikada bir tepsilerin konumunu değiştirip malzemeleri karıştırmak amacıyla aşağı yukarı 40 dakika kadar pişirin. Bu karıştırma prosedürü yardımıyla altta kalan parçalar da kıtır kıtır olacaktır. Pişme prosedürü bittikten sonra fırın tepsilerini oda ısısında soğumaya bırakın ve ara sıra karıştırmaya devam edin, ilk etapta granola yumUşak bir kıvamı var gibi gözükebilir ama soğudukça kıtır kıtır olacaktır. Tamamen soğuduktan sonra hava geçirmeyen kaplara aktarıp buzdolabında uzun vakit saklayabilirsiniz.
Gizem ŞEBER / Diyetisyen ve Hayat Koçu
Granola’ in, bulgur ‘out olmamalı
Granola çok sıhhatli bir besin olmasının dışında bu ilginin nedeni gerçekte eskiye nazaran dünya beslenme trendlerine daha açık ve talepkar bir toplum durumuna gelmemiz. Beslenme trendlerini Instagram belirler oldu. Ünlüleri ve bloggeriarı takip edip ne yerlerse onu yeme eğilimi gösterenler var. Tabii bunda medyanın ve halkla temaslar kampanyalarının da tesiri var. Her yıl bir besin seçiliyor, üstüne fazlası PR çalışması gerçekleşiyor ve o besin bundan sonra her derdin devası durumuna geliyor. Kısacası ‘granola’ in, bulgur ‘out‘ olmamalı.
Granola kaliteli bir karbonhidrat kaynağı. Karbonhidrat ise bedenimizin asli enerji kaynağı. Bu amaçla günlük kalori gereksinimimizin dengeli bir şekilde karşılanmasına yardımcı. Üstelik kaliteli karbonhidrat… Yani kan şekerimizi yavaş yükseltip yavaş düşürüyor, bu amaçla de hem kendimizi daha hareketli hissetmemizi sağlıyor hem de uzun vakit aç olmama hissi veriyor. Lif yönünden varlıklı bir besin kaynağı olması nedeni ile kabızlığa karşı koruma sağlıyor ve sindirim sistemi kanserlerine yakalanma tehlikesini düşürüyor. B vitaminlerinden varlıklı olması ise sinir sistemimizin ve metabolizmamızın düzgün çalışması yönünden mühim. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, granola yüksek kalori ve yağ içerir. Bu amaçla denetimsiz kullanımı kilo almaya yol açabilir. Benim en çok tercih edilen granola tanımım Cafe Fernando’nun tanımı. Oldukça leziz ve dengeli bir alternatif. Ben kendime göre biraz modifiye ettim. Daha diyetisyen versiyonu oldu bu şekilde. Orijinal tanıma internet sitesinden ulaşmanız mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder